شایع ترین مشکلات پروستاتیت کدام اند؟[با ذکر جزئیات]
با اینکه پروستات غده ای بسیار کوچک در بدن است ، اما به نظر می رسد که می تواند نگرانی های بسیاری از جمله پروستاتیت که همان التهاب پروستات می باشد را به وجود بیاورد. همه ی مردان در معرض خطر ابتلا به بیماری های پروستات مانند پروستاتیت و سرطان پروستات هستند.
فهرست موضوعات
بزرگ شدن پروستات
هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) که همان پروستات بزرگ شده است به معنای رشد بیش از حد غده ی پروستات می باشد.
حجم طبیعی پروستات چند سی سی باید باشد
رنج سنی افراد مبتلا به بزرگ شدن پروستات
شانس ابتلا به BPH با افزایش سن افزایش می یابد:
- 31-40 سال : ١ در هر ١٢ نفر
- 51-60 سال : حدود ١ در هر ٢ نفر
- بیش از 80 سال: بیش از ٨ در هر ١٠ نفر
با این حال، تنها حدود نیمی از مردانی که علائم BPH را دارند، نیازمند درمان هستند. BPH به سرطان پروستات تبدیل نمی شود ؛ اگر چه هر دو در مردان مسن رایج هستند.
✅ سرطان پروستات
سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان است (علاوه بر سرطان پوست). حدود یک ششم مردان در طول زندگی خود به سرطان پروستات مبتلا می شوند. از آنجایی که رشد سرطان پروستات معمولا آهسته است، تنها حدود یک نفر از هر 35 مرد مبتلا به سرطان پروستات فوت خواهد کرد.
همانند BPH ، خطر ابتلا به سرطان پٌروستات با بالا رفتن سن افزایش می یابد. حدود دوسوم مردان مبتلا به سرطان پروستات بیش تر از 65 سال سن دارند. کسی دقیقاً نمی داند که علل سرطان پُروستات چه هستند، اما عوامل خطر مرتبط با آن عبارتند از:
✔ سابقه ی خانوادگی
داشتن پدر یا برادر مبتلا به سرطان پروستات خطر ابتلا به آن را تا ٢ برابر افزایش می دهد.
✔ نژاد
احتمال ابتلا به سرطان پروستات در مردان آفریقایی-آمریکایی بیش تر و همچنین بیماری در آن ها هنگام تشخیص پیشرفته تر است.
مردان نژاد آفریقایی-آمریکایی و مردان با سابقه ی خانوادگی سرطان پُروستات معمولا تست های غربالگری سرطان پروستات را در سنین پایین تری باید انجام دهند.
آیا سرطان پروستات کشنده است؟ قطعی ترین روش درمان سرطان پروستات چیست؟ برای آشنایی با روش های درمان سرطان پروستات بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
✅ التهاب پروستات یا پروستاتیت
بر خلاف بسیاری از مشکلات پروستات، پروستاتیت – التهاب یا عفونت پروستات – اغلب در مردان جوان و میانسال رخ می دهد. تنها 5 تا 10 درصد مردان در طول زندگی خود پروستاتیت را تجربه می کنند.
✅ پروستات و علائم
پروستات غده ای به اندازه ی گردو است که فقط در مردان یافت می شود. این غده درست در زیر مثانه قرار گرفته و پیشابراه، لوله ای که ادرار را به آلت تناسلی حمل می کند، احاطه می کند. وظیفه ی پروستات تولید مایع منی است.
پروستات به طور طبیعی با افزایش سن رشد می کند. در برخی از مردان، پروستات که بیش از حد بزرگ شده، به مجرای ادرار (پیشابراه) فشار آورده، و باعث مشکل در دفع ادرار و ایجاد هیپرپلازی خوش خیم پُروستات (BPH) می شود. علائم BPH عبارتند از:
- تکرر ادرار، مخصوصاً در طول شب
- اشکال در خروج ادرار
- احساس می کنید که نمی توانید تمام ادرار را خارج کنید.
پروستاتیت التهابی است که اغلب توسط باکتری ها ایجاد می شود. پروستاتیت در واقع می تواند یک نوع عفونت مجاری ادراری در مردان باشد. این عفونت به ندرت جدی است اما اگر علائم آن را دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. علائم احتمالی عفونت و التهاب پُروستات عبارتند از:
- دفع ادرار یا انزال دردناک
- تب و لرز
- لگن درد
- نیاز مداوم به ادرار کردن
- ادرار تیره رنگ(کدر)
سرطان پروستات غالباً بدون علامت بوده و توسط آزمایش غربالگری که بررسی آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) نام دارد، تشخیص داده می شود. گاهی اوقات سرطان پروستات می تواند مانند BPH باعث انسداد جریان ادرار شود. این علامت معمولا نشان دهنده ی پیشرفته تر بودن سرطان پروستات است.
✅ پیشگیری از سرطان پروستات و پروستاتیت
در برخی موارد، مشکلات پروستات، به ویژه BPH، بخشی از روند رشد طبیعی است. با این وجود، روش های خاصی برای حفظ سلامت پروستات وجود دارند.
یک رژیم غذایی کم چرب که در آن مصرف چربی های اشباع شده کم و میوه و سبزیجات زیاد باشد، می تواند خطر ابتلا به BPH را کاهش دهد.
به گفته انجمن سرطان آمریکا، در اکثر موارد سرطان پروستات قابل پیشگیری نیست. دلیل این امر این است که علل ایجاد کننده ی این سرطان هنوز ناشناخته هستند. با این حال، همانند BPH، کارشناسان توصیه می کنند که از یک رژیم غذایی سالم حاوی مقادیر زیاد میوه و سبزیجات پیروی کنید.
این که مصرف مکمل های گیاهی جهت پیشگیری از سرطان پروستات موثر هستند یا خیر هنوز اثبات نشده است. مطالعات پیرامون تاثیرات سلنیوم، یک ماده ی معدنی، نتایج متفاوتی داشته است، اما اکثریت شواهد نشان می دهند که در واقع هیچ مزیتی وجود ندارد.
برای پیشگیری از پروستاتیت (عفونت و التهاب پُروستات) هیچ فعالیت یا دارویی شناخته نشده است. کارشناسان توصیه می کنند که بهداشت مناسب، از جمله پاکیزه نگه داشتن آلت تناسلی را رعایت کنید.
دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران
شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.