◀️ سونوگرافی پروستات چگونه انجام می شود؟ ▶️
سونوگرافی پروستات تستی است که در آن با تاباندن امواج مافوق صوت به بافت های بدن تصاویر سیاه و سفیدی از پروستات به دست می آید. سونوگرافی پروستات برای رویت ناهنجاری ها ، سرطان و یا دیگر شرایط مرتبط با پروستات به کار می رود.
ایمنی این تست خوب است و در کم تر از یک ساعت انجام می شود. سونوگرافی به پزشک شما در تشخیص شرایط پیش آمده برای پروستات قبل از آنکه غیر قابل کنترل شوند، کمک می کند.
فهرست موضوعات
فواید نمونه برداری (بیوپسی) پروستات با کمک سونوگرافی چیست؟
فایده اصلی نمونه برداری پروستات با کمک سونوگرافی این است که این کار به تشخیص درست وجود یا عدم وجود سرطان پروستات کمک میکند. اگر سرطان یافت شود، این روش به تشخیص محدوده سرطان و درمان مناسب که میتواند بعد از آن انجام شود کمک کند.
نمونه برداری (بیوپسی) پروستات با کمک سونوگرافی چه مدت طول می کشد؟
فرآیند نمونه برداری و سونوگرافی به خودی خود حدود 30 دقیقه زمان می برند. فرآیندها به همراه هم و با آمادگی هایی مانند آزمایش خون، انما (تنقیه)، تزریق آنتی بیوتیک و زمان تحت نظر بودن بعد از آن چند ساعت طول خواهند کشید.
اگر خون ریزی مقعدی بلافاصله پس از این فرآیند رخ دهد (که وقوعش نادر است)، ممکن است مدت بیشتری تحت نظر رادیولوژیست یا پرستار قرار بگیرید تا احساس کنند که رفتن شما به خانه بدون خطر خواهد بود.
موارد کاربرد سونوگرافی پروستات
این روش ، عکس های سیاه و سفیدی از پروستات و بافت های اطراف آن را در اختیار شما قرار می دهد. پزشک در معاینات فیزیکی روتین سونوگرافی درخواست نمی کند مگر :
✅ بیش تر از ۴٠ سال سن داشته باشید.
✅ علائم غیر طبیعی داشته باشید.
✅ در خطر ابتلا به سرطان پروستات باشید.
✅ همچنین چنانچه پزشک هنگام معاینه ی توشه ی رکتال متوجه هرگونه ناهنجاری شود ،انجام سونوگرافی را درخواست می کند.
وجود برخی از علائم باعث می شود که پزشک انجام سونوگرافی را توصیه کند. این علائم عبارتند از :
1) مشکل در ادرار کردن
2) ادرار خونی
3) وجود توده و ندول ( بافت اضافی ) در اطراف مقعد
4) وجود مشکل در نتایج تست خون و ادرار
5) کاهش تعداد اسپرم ها ( اندازه گیری با تست عای باروری )
6) همچنین سونوگرافی برای گرفتن نمونه یا بیوپسی از پروستات نیز به کار می رود.
آمادگی برای انجام سونوگرافی پروستات
این کار به صورت سرپایی انجام شده و کم تر از یک ساعت طول می کشد. پزشک ممکن است شما را به یک مرکز که مجهز به دستگاه سونوگرافی است ارجاع دهد.
بعضی از دستورالعمل های قبل از سونوگرافی عبارتند از :
- از چند ساعت قبل از انجام تست چیزی نخورید.
- با خوردن لاکساتیو و ملین ها محتویات روده های خود را خالی کنید.
- از مصرف داروهای گشاد کننده ی عروق از جمله داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) یا آسپرین از یک هفته قبل از انجام تست ، خودداری کنید.
- از پوشیدن هرگونه لباس یا زیورآلات تنگ در روز انجام تست خودداری کنید.
- هرگونه داروی آرام بخش از جمله مسکن یا لورازپام (آتیوان) که برای شما تجویز شده است مصرف کنید.
سونوگرافی پروستات به چه صورت انجام می شود ؟
برای انجام سونوگرافی تکنسین ممکن است از شما بخواهد که لباس های خود را درآورده و سپس به پشت یا پهلو روی تخت مخصوص دراز کشیده و زانوهای خود را خم کنید.
برای انجام سونوگرافی از مقعد(TRUS) ، تکنسین روی دستگاه مبدل را با ژل مخصوص پوشانده تا بتواند عکس هایی با کیفیت بهتر دریافت کند. سپس تکنسین دستگاه مبدل را به آرامی در مقعد قرار داده و با ملاحظه می چرخاند تا از زوایای مختلف پروستات عکس بگیرد.
برای گرفتن نمونه (بیوپسی) ، تکنسین در کنار مبدل تیغه ای قرار داده و بافت را بر می دارد. همچنین تکنسین می تواند از بیهوشی موضعی و یا مسکن برای اینکه احساس راحتی بیشتری داشته باشید استفاده کند.
مراقبت های بعد از سونوگرافی پروستات
تا چند روز پس از انجام سونوگرافی پروستات ممکن است احساس درد یا ناراحتی در مقعد داشته باشید اما نیاز به پیروی از دستورالعمل های خاص مراقبتی نخواهید داشت. پزشک شاید برای شما آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت ها تجویز می کند.
تفسیر سونوگرافی پروستات
پس از چند روز تا دو هفته بعد از انجام تست نتایج آن آماده خواهد شد سپس پزشک به بررسی آن می پردازد. چنانچه در عکس های شما ناهنجاری و یا شرایط خاصی قابل مشاهده باشد ، پزشک این نقاط را مشخص می کند. بافت اضافی ، بزرگی پروستات یا تومورهای سرطانی به صورت مناطق سفیدرنگ روی بافتی متراکم در عکس سونوگرافی مشخص می شوند.
سونوگرافی پروستات چقدر دقیق است؟
سونوگرافی از اشعه ی ایکس دقیق تر است. زیرا در این روش تکنسین با چرخاندن مبدل می تواند از زوایای مختلف عکس گسترده تری را به دست بیاورد. همچنین سونوگرافی روش ایمن تری از عکس برداری با اشعه ی ایکس است زیرا هیچ گونه اشعه ی خطرناکی را تولید نمی کند.
همچنین این روش نسبت به CT روش سریع تری است .
قدم های بعد از سونوگرافی پروستات کدام اند؟
چنانچه در سونوگرافی یا نمونه ی پروستات و یا اطراف آن ناهنجاری یا شرایط خاصی مشاهده شود ممکن است پزشک تست های دیگری را برای شما درخواست کرده و درمان مناسب را جستجو کند و یا شما را به پزشک متخصص اورولوژی ارجاع دهد.
چنانچه تشخیص BPH( هیپرپلازی خوش خیم پروستات) تایید شد درمان های دارویی یا جراحی می توانند کمک کننده باشند. این بیماری مشکلات تهدیدکننده ای را ایجاد نمی کند اما می تواند ادرار کردن را با دشواری مواجه کند.
دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران
شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.