کار غده پروستات چیست؟

غده پروستات غده ایست که جزء دستگاه تناسلی مردانه محسوب می‌شود و ترشحات برون‌ریز دارد که وارد مجرای تناسلی- ادراری می‌ شود.پروستات، ترشحات قلیایی و شیری رنگ را ذخیره و ترشح می کند که معمولا 25 تا 30 درصد حجم منی را به همراه اسپرم ها و مایع منی‌ تشکیل می ‌دهد. غده پروستات همچنین دارای عضلات صافی است که به بیرون راندن منی هنگام انزال کمک می ‌کند.

غده پروستات چیست؟

در یک مرد سالم، غده پروستات کمی بزرگ تر از یک گردو است. پروستات در جلو و کمی پایین‌تر از مثانه قرار دارد و  پیشابراه را در زیر مثانه احاطه می‌ کند و می ‌توان در حین معاینه مقعدی آن را لمس کرد.

پیشابراه درون پروستات به نام “پیشابراه پروستاتی”، با دو مجرای انزالی به هم می ‌پیوندد. پروستات به وسیله عضلات کف لگن پوشیده شده است که آن ها نیز در حین فرآیند انزال منقبض می‌ شوند. به علت این محل قرارگیری است‌ که مشکلات پروستات مانند بزرگی، التهاب و عفونت، با توانایی ادرار کردن و عملکرد جنسی مردان تداخل می ‌کند.

اندازه غده پروستات

اندازه غده پروستات

غدهٔ پروستات در سراسر دوران کودکی نسبتاً کوچک باقی می‌ماند و در سن بلوغ تحت تأثیر تستوسترون شروع به رشد می‌کنند. این غده در حدود سن ۲۰ سالگی به یک اندازهٔ تقریباً ثابت می‌رسد و تا سن حدود ۴۰ تا ۵۰ سالگی به همین اندازه (حدود ۳۰ سی سی) باقی می‌ماند. وزن پروستات در فرد بالغ سالم حدود ۲۰–۲۵ گرم و اندازه آن ۴×۲×۳ سانتی‌متر است.

کار پروستات چیست؟

شاید این سوال برای شما پیش بیاید که کار غده پروستات چیست؟ یا وظیفه غده پروستات چگونه است؟

باید به شما بگوییم: اسپرم درون بیضه‌ها تولید می‌شود و بعد وارد مجاری پیچ‌درپیچی که بر روی بیضه به نام اپیدیدم می‌شود و در آنجا بالغ می‌‌شود. سپس از طریق دو مجرای کوچک عضلانی به نام “واز دفرانس”  پس از پیچیدن به دور مثانه به کیسه‌های منی می‌رسد. در هنگام انزال عضلات جدار کیسه‌های منی و نیز پروستات منقبض می‌شوند و محتوای خود را به درون دو مجرای انزالی می‌ریزند،

این دو مجرای انزالی با عبور از میان پروستات به پیشابراه پروستاتی می‌ریزند، و نهایتا این محتویات طریق آلت تناسلی از بدن خارج شود.

مایع منی هم اسپرم را تغذیه می‌کند و هم خاصیت قلیایی آن را اسپرم را از محیط اسیدی واژن زن حفاظت می‌کند.

آنتی‌ژن اختصاصی غده پروستات

غده پروستات پروتئینی را تولید می‌کند که آنتی‌ژن اختصاصی پروستات(PSA) نامیده می‌شود. این پروتئین  وارد مایع انزالی می‌شود و در زمان مناسب به حفظ حالت مایع منی کمک می‌کند و مانع لخته شدن آن می‌شود.

PSA که خاصیت آنزیمی دارد، به شکل یک گلیکوپروتئین بوسیله سلول‌های پوشاننده خوشه‌های غددی و مجاری پروستات تولید می‌ شود. پس از انزال و وارد شدن منی به دستگاه تناسلی زن، سیستم لخته‌کننده به کار می‌افتد و منی به یک ژل تبدیل می‌کند که به گردن رحم می‌‌چسبد. اما در عرض 15 تا 30 دقیقه آنزیم PSA این لخته را حل می‌کند و اسپرم‌ها آزاد می‌شوند تا به درون رحم شنا کنند.

این عملکرد به طور واضح به تولید مثل کمک می‌کند،‌ چرا که اسپرم را در بهترین موقعیت برای بارور کردن تخمک قرار می‌دهد.

میزان این پروتئین را می‌توان در خون نیز اندازه گرفت. آزمایش میزان این ماده در خون برای شناسایی سرطان پروستات مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا با علائم سرطان پروستات آشنا هستید؟ آیا می دانید سرطان پروستات چگونه درمان می شود؟ برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.

درمان سرطان پروستات

تاثیر غده پروستات بر جریان ادرار

غده پروستات علاوه بر نقشی که در تولید مایع انزالی دارد، همچنین نقشی در کنترل جریان ادرار دارد. پروستات پیشابراه را در فاصله مثانه تا آلت تناسلی احاطه می‌کند. انقباض رشته‌های عضلانی در پروستات می‌تواند جریان ادرار را آهسته کند.

ساختار فوق‌العاده و محل قرار گیری غده پروستات در مواردی که پروستات متورم یا بزرگ می‌شود، مثلا در بزرگی خوش‌خیم پروستات به مشکلات ادراری منجر می‌شود.

دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران

            شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

منبع : همشهری آنلاین

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر امید جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    با سلام اقا 45 سالم مدتی در ناحیه بین مقعد بیضه درد دارم وسوزش الت دارم مشکلی دردفع ادرار ندارم داروی افلوکساسین اول میخوردم خوب شدم الان جواب نمیده البته دیابت ویک توده سه میلی در ناحیه بیضه راست هم دارم لطفا راهنماییم کنید مشکل من چی هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ اسفند ۹۹( 3 سال پیش)
      . بهترین درمان آن قرص افلوکساسین ۲۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت و کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم شبی یک عدد و قرص ملوکسیکام ۷.۵ میلیگرمی هر ۱۲ ساعت می باشد. مدت درمان ۳۰ تا ۴۵ روز است. از مصرف ادویه جات و فلفل و کافیین و قهوه و نوشابه و سیر و پیاز پزهیز کنید.
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    باسلا بنده 47 سال دارم حدودا 4 سال است. شبها یک مقدار فشار ادرارم کم شده چای زیاد مینوشم. الان حدود 8 ماه است بعد اذ ادرار چند دقیقه سورش خفیفی دارم به دکتر مراجعه کردم گفت چیز مهمی نیست 20 عدد کپسول ترامسوور. داد. کمی بهتر شدم ولی هنوز بعصی روزها. ادامه دارد ازمایش PSRدادم 2.5 بود. لطفا بفرمایید چه کار کنم؟صمنا شغلی پر استرس. دارم و روزانه چند ساعت روی صندلی میشینم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۹( 3 سال پیش)
      داروی تامسوور رو ادامه بدین
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۶ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتربنده 29سالمه الان 10ساله از درد مجاری ادرار وپروستات رنج میبرم خیلی دکتر رفتم تبریز حتی یک بارم مطب شما امدم گفتی پروستات در سن شما اتفاق نمی افته برام ژلوفن و ویتامینB1 دادی تو تبریز سونگرافی نوار مثانه سیستوسکوپی همش گفتن نرماله کلی خرج کردم اما درد شدید دارم اونقدر سیپروفلوکساسین تامسولوسین ترازوسین تاوانکس سلوکسیب خوردم خسته شدم گاهی بادستم پروستاتمو مالش میدم سفته و دستمرو بهش میزنم خیلی دردم میادشروع ادرارم خوبه اخرش قطع میشه احساس میکنم ادرار دارم زور میزنم یکمی میاد دست شمارو می بوسم اگه راهنماییم کنی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام.شما دچار التهاب پروستات هستید.از مصرف ادویه جات ، نشستن طولانی مدت بروی صندلی ،دوچرخه سواری و موتور سواری پرهیز کنید.روزانه دو نوبت در آب ولرم بنشینید.
  • تصویر کاربر اکرم دوشنبه ۲۶ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    PSA پدرم در آزمایش خون 7.8 ذکر شده ،68 ساله هستن و الان دکتر کپسول تامسوور را تجویز کرده ، هر روز یک عدد استفاده می کنه
    این دو هفته ای که استفاده کرده تکرر ادرار خیلی بهتر شده همین روند ادامه بده یا حتما باید به ارولوژیست مراجعه کنه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام ازمایش را تکرار واطلاع بدید جهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰ ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۳۱ خرداد ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    با سلام.اینجانب 53سال سن دارم. حدود 11سال دچار بزرگی پروستات شده ام.ونیز در همان 11پیش عمل جراحی فتق سمت چپ نمودم.آقای دکتر حدود 20روز است که سمت چپ ورم نموده و درد هم دارم.ضمنا بدلیل مسئله کرونا میترسم به پزشک و آزمایشگاه مراجعه کنم. لطفا راهنمایی بفرمائید. با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ خرداد ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام مجدد سونوگرافی بدهید جهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰ ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۳ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام من سال ۸۸ پروستات رو جراحی باز کردم و کامل پروستات رو برداشتم به علت بزرگی پروستات خوش خیم همون ماه اول مشکل رابطه جنسی نداشتم سوالم اینه که ایا همسرم باید برای جلوگیری از بارداری قرص یا ... مصرف کنه یا اینکه با خیال راحت میتونیم رابطه جنسی داشته باشم
    1. تصویر کاربر NAME سه شنبه ۳ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام باید پیشگیری کنید

  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر شبتون بخیر نتیجه سونوگرافی پدرم یک عدد کیست ساده کورتیکال به قطر 6/7 میلیمتر در پارانشیم فوقانی کلیه راست و نیز 2 عدد کیست ساده کورتیکال به قطر 12 و 8 میلیمتر در پارانشیم تحتانی کلیه چپ رویت شد پروستات در حجم 53 سی سی بزرگتر حد طبیعی رویت شد لطفا راهنمایی کنید. دکتر کلیه داروی پروترال تجویز کردن براون از وقتی این دارو رو استفاده میکنند سرگیجه و سردرد دارن چکار کنیم مصرف دارو رو ادامه بدن یا نه.
    1. تصویر کاربر NAME شنبه ۷ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      در صورتی که علامت ادراری اذیتشون نمیکنه مصرف نکنن

    2. تصویر کاربر مهدی شنبه ۷ دی ۹۸( 4 سال پیش)
      آقای دکتر ممنونم از راهنماییتون. خداقوت
    3. تصویر کاربر NAME پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 4 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهران یکشنبه ۱۲ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    با سلام
    شصت ساله هستم ساکن انگلستان به تازه گی از طریق آزمایش خون متوجه شدم که سطح پی اس ای خونم بالاست و دکتر وقت داده تا برای معاینه ظاهری مراجعه کنم اما کمی نگرانم . البته تقریبا علائم ظاهری مثل مشکلات دفع ادرار ندارم ولی می خواستم بپرسم که آیا بالا بودن سطح پی اس ای در خون حتما به معنای وجود بیماری سرطان ‌ پروستات است؟
    و اگر هست چه کاری باید انجام داد؟
    آیا درمانی وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۱۲ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      ازمایش را تکرار و در صورت بالا بودن کاندید نمونه برداری هستید

  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۱۱ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    باسلام وتشکر از پاسخ وتوصیه های که داشتید ایا پروستاتیت مزمن درمان دارویی دارددر نشستن خیلی اذیت میشم استخوان دنبالچه ستون فقراتم درد میگیره بعضی مواقع سوزش مقعدی زیاد دارم درهر حال خیلی اذیت میشم چه باید کرد باتشکر
    1. تصویر کاربر NAME جمعه ۵ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      معمولا به درمان دارویی جواب نمیدهد

    2. تصویر کاربر احمد یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)
      با تشکر چه باید کرد
    3. تصویر کاربر احمد یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام و ارادت پس چه باید کزد
    4. تصویر کاربر NAME پنجشنبه ۱۱ مهر ۹۸( 4 سال پیش)

      بیشتر همان توصیه ها را اجرا کرد

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۲۹ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    آیا درد لگن از قسمت جلو مربوط ب بیماری پروستات میشود؟بطوری که نشستن یا راه رفتن را هم سخت میکند گاهی
    1. تصویر کاربر NAME سه شنبه ۲۹ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      بله مربوط میشود.از مصرف ادویه جات ، نشستن طولانی مدت بروی صندلی ،دوچرخه سواری و موتور سواری پرهیز کنید.روزانه دو نوبت در آب ولرم بنشینید.

درحال دریافت اطلاعات