عوارض جانبی نمونه برداری از پروستات به روش TRUS (کامل)

نمونه برداری از پروستات به روش TRUS (از راه مقعد) هدایت شده توسط سونوگرافی یک فرایند جراحی برای برداشتن مقداری از بافت مرکزی پروستات جهت تشخیص یا رد حضور سرطان در آن می باشد. در ادامه به بررسی آن می پردازیم.


خطرات نمونه برداری از پروستات

این روش خطرات مخصوص به خود مانند ابتلا به عفونت ها، خونریزی، واکنش های حساسیتی و دیگر عوارض بالقوه را به همراه دارد.

ابتلا به عفونت

تقریبا 1.7 درصد از بیماران در ناحیه نمونه برداری مبتلا به عفونت می شوند. همچنین، این احتمال وجود دارد که ارگانیسم های بیماری زا از طریق وسیله نمونه برداری منتقل شوند.

روش های جلوگیری از عفونت در نمونه برداری از پروستات

جهت کاهش این خطر داروهای آنتی بیوتیک به صورت پروفیلاکسی (پیشگیرانه) به بیمار داده می شوند. خطر ابتلا به عفونت در نمونه برداری ترانس رکتال (2 درصد) یا همان نمونه برداری از پروستات به روش TRUS  بیشتر از ترانس پرینه (1 درصد) می باشد.

مردانی که به التهاب پروستات یا پروستاتیت مبتلا هستند نیز شانس بیشتری جهت ابتلا به عفونت دارند. علائم ابتلا به عفونت شامل تب، درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار کردن می شوند. این علائم باید فورا به پزشک گزارش داده شوند.

عوارض عفونی شامل باکتریوری بدون علامت (وجود باکتری در ادرار که گذرا بوده و در 5 درصد افراد اتفاق می افتد)، عفونت مجاری ادراری (2 تا 3 درصد)، تب ناشی از عفونت ادراری و سپسیس می باشند.

عوارض جانبی نمونه برداری از پروستات به روش TRUS

سپسیس چیست؟

به عفونت خونی سپسیس می گویند.میزان عفونت جدی که ناشی از نمونه برداری پروستات بوده و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد در حال افزایش است.

قبل از اینکه نمونه برداری پروستات انجام شود، بیماران در معرض خطر بالای ابتلا، می توانند به وسیله بررسی تاریخچه مصرف آنتی بیوتیک در 6 ماه گذشته شناسایی شوند.

به این افراد بر اساس نتایج کشت نمونه گیری مقعدی به وسیله سواب (گوش پاک کن) آنتی بیوتیک داده می شود. همچنین ممکن است آنتی بیوتیک هایی با طیف اثر وسیع برای آنها به صورت پیش فرض تجویز شود.

عوارض بیوپسی پروستات برای کارکنان بیمارستان

دیگر گروه در معرض خطر ابتلا به عفونت شامل کارکنان بیمارستان و خانواده آنها می باشند. زیرا ممکن است این افراد به میکروب های مقاوم به چندین دارو مبتلا شوند.

ممکن است به مسافران بین المللی در دیگر کشور ها آنتی بیوتیک های وسیع الطیف یا نامناسب داده شود که در این وضعیت به مقاومت دارویی و عدم کفایت آنتی بیوتیک های پروفیلاکسی رایج منجر می شود.

سابقه نمونه برداری از پروستات به طور ناگزیری با مصرف قبلی آنتی بیوتیک در ارتباط بوده و به همین صورت خطر ابتلا به میکروب های مقاوم را در نمونه برداری های بعدی افزایش می دهد. جدی ترین عارضه بالقوه عفونت، انتشار باکتری از درون مقعد به جریان خون و به تبع آن سپسیس می باشد.

حساسیت دارویی

با اینکه این وضعیت به ندرت اتفاق می افتد اما دارو های استفاده شده در حین نمونه برداری از پروستات به روش TRUS، مانند هر داروی دیگری می توانند سبب واکنش حساسیتی شوند. این واکنش ها در کمتر از 0.01 درصد از بیماران رخ می دهند. بیماران باید همواره پزشکان خود را از هرگونه سابقه حساسیتی که به دارو یا غذا دارند مطلع سازند.

درد در ناحیه پرینه

علاوه بر این موارد، ناحیه پرینه (بین بیضه و سوراخ مقعد) ممکن است تا یک هفته درد داشته باشد اما این درد چشمگیر نیست. این مورد، صرف نظر از تعداد سوراخ هایی که جهت نمونه برداری ایجاد می شود بیشتر در بیماران جوان تر رخ می دهد.

احساس گیجی بعد از بیوپسی پروستات

نمونه برداری از پروستات به روش TRUS مخصوصا هنگامی که بیمار خوراکی یا نوشیدنی مصرف نمی کند می تواند سبب احساس گیجی در او شود.

در صورتی که نمونه برداری از پروستات به روش TRUS تحت بیهوشی عمومی انجام شود، نتیجه آن احساس درد یا ضعف می باشد که می تواند به مدت یک یا دو روز به طول انجامد. بنابراین، بیماران باید با یک نفر هماهنگ کنند تا آنها را به خانه رسانده و در طول این مدت در کنار آنها بماند.

هماچوری و دفعات خونریزی

درمان چنین بیمارانی باید متناسب با موارد مقاومت به درمان در آن ناحیه، گزارش های حساسیت به ابتلا و کشت و سابقه پزشکی بیمار باشد.

مراقبت بعد از بیوپسی پروستاتمراقبت بعد از بیوپسی پروستات

در کمتر از نیمی از بیماران، هماچوری برای مدتی بیش از چند روز ادامه پیدا کرده و رنگ آن از بی رنگ به رنگ خون تغییر پیدا می کند. در بسیاری از موارد، این وضعیت گذرا بوده و نیازی به درمان ندارد.

نوشیدن مایعات فراوان

باید به بیماران توصیه شود مایعات فراوان نوشیده تا ادرار بیشتری دفع کنند و آن مقدار خون از بدن آنها خارج شود. هماچوری ارتباطی با داروهای ضد پلاکت و ضد التهاب های غیر استروئیدی ندارد. خونریزی شدید و مداومی که در هر بار ادرار کردن رخ می دهد باید توسط پزشک معاینه شود.

درمان خونریزی مقعدی بعد از بیوپسی پروستات

خونریزی مقعدی در 6 درصد بیمارانی که از آنها نمونه برداری از پروستات به روش TRUS شده است در دو تا سه روز اول پس از فرایند نمونه برداری از پروستات به روش TRUS رخ می دهد.

در اکثریت غالب موارد، این وضعیت ظرف حداکثر چند هفته برطرف می شود. خونریزی شدید، مخصوصا همراه با دفع لخته خون، می تواند نگران کننده بوده و باید به پزشک گزارش شود.

ممکن است تا 6 هفته پس از نمونه برداری از پروستات به روش TRUS هنگام انزال، خون در منی دیده شود. با این وجود، این وضعیت در برخی مردان می تواند مدت بیشتری طول بکشد.

این عارضه جانبی با اینکه می تواند با مقدار خاصی اضطراب و تاثیر بر روی فعالیت جنسی همراه باشد اما غالبا خود محدود شونده است یعنی خود به خود رفع می شود.

خطرات نمونه برداری از پروستات

حبس شدن ادرار به وسیله لخته خون

حدود 2 تا 5 درصد بیماران بیان دارند که پس از نمونه برداری از پروستات به روش TRUS در دفع ادرار مشکل دارند. این وضعیت اغلب ناشی از بروز کبودی داخلی میزراه یا مثانه می باشد که به احتباس ادراری به وسیله لخته خون منجر شده است. این مورد سبب تورم و انسداد راه ادراری شده و در برخی بیماران می تواند سبب تکرر ادرار یا عدم تحمل آن شود.

احتباس ادراری به وسیله لخته خون بیشتر در افرادی رخ می دهد که قبل از نمونه برداری از پروستات به روش TRUS نیز دچار مشکلاتی بوده اند. از آنجایی که ممکن است برخی از این بیماران به کاتتر گذاری جهت جلوگیری از احتباس ادرار نیاز داشته باشند، این علامت باید به پزشک گزارش شود.

 

دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران

شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را  مطرح نمایید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشی،دکتر ما حدود 1 سال پیش متوجه شدیم پدرم سرطان پروستات داره و به استخوانشم سرایت کرده تحت درمان هورمون تراپی قرار گرفت اول psa 1000 بود بعد تحت درمان اومد پایین تا 27 رسید ولی بعد یک سال دارو به بدنش جواب نداد و شروع کرد به بالا رفتن ماهی حدودن 15 خط میره بالا الان 93 هست دکتر براش قرص زایبرون نوشته ولی هزینش بالاس میخواستم ببینم راه دیگه هست برای درمانش مثلن رادیوتراپی یا عمل کردن و پیشنهاده شما چی هست،داروی که مصرف میکنه بیلورون والیگارد و زومتا هست،ممنون از وقتی که میزارین
    1. تصویر کاربر NAME دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام می‌شود بیضه ها را خارج کرد

  • تصویر کاربر موسوی دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    با عرض سلام ادب
    دکتر من چهل سالم هست سابقه سنگ کلیه چندین سال دارم ولی تکرر ادرار و شب ادراری در یک سال اخیر زیاد شده ازمایش و سونوگرافی شدم چیزی که نگرانم کرده در سونوگرافی
    حجم پروستات 16 و ندول اکوژن به ابعاد 11»17»20» در بخش سنترال پروستات رویت شده
    پزشکم گفته برو نمونه برداری ...ولی از نمونه گرفتن و اینکه چه جواب می گیرم واحمه دارم
    می ترسم سرطان باشه و روحیه ام را ببازم لطفا به خاطر خدا دقیق راهنمایی کنید
    خداوند شما حفظ کند شما ها ناجی ملت هستید
    1. تصویر کاربر NAME شنبه ۵ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام ازمایش Psa بدید.جهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰
      ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰

    2. تصویر کاربر موسوی یکشنبه ۶ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)
      با سلام و عرض ادب خدمت استاد عزیز
      استاد ازمایشی که فرودید دادم جوابش 075 ..البته بنده سواد آنچنانی ندارم ولی تصورش می فرستم
    3. تصویر کاربر NAME دوشنبه ۱۴ بهمن ۹۸( 4 سال پیش)

      اگر خیلی میترسید می تونید MRI پروستات بدهیدجهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰
      ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر
    پدرم ۵۱ سالشه و با علائم انسدادی و تحریکی و سایز پروستات ۱۴۰ سی سی و psa ۱۱.۴ حدود یک ماه سیپروفلوکساسین و فیناستراید و تامسولوسین مصرف کرد...بعد از یه ماه psa شد ۸.۸ ولی یه دکتر دیگه گفت بهتره که بیوپسی پروستات بشه که دیروز انجام شد و جوابش ده روز دیگه آماده میشه...و اینکه گفت فقط تامسولوسین بخوره فینستراید رو نخوره !
    نظر شما چیه دکتر ؟
    آخه ظهر که تامسولوسین رو خورد تا چند ساعت خوب بود ولی الان دوباره علائم ادراری داره...
    واقعا موندم دیگه چیکار کنم !
    مثل قبل بیوپسی اگه صبح فیناستراید و شب تامسولوسین بخوره ایرادی داره ؟
    چون اینجوری قشنگ علائمش کنترل بود
    1. تصویر کاربر NAME پنجشنبه ۱۲ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام بخوره

  • تصویر کاربر طالبی پنجشنبه ۱۹ دی ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    چند مدته تکرور ادرار گرفتم. بعد از سونگرافی کلیه هام سالم پرستات نرمال. ولی درآزمایش کشت خون مقدار درادرار خون دیده شده است.۴۶ سالمه مرد هستم.
    لطفاراهنمایی فرماید. ۴۵
    1. تصویر کاربر NAME پنجشنبه ۱۹ دی ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.سیگاری هستید؟

  • تصویر کاربر احمد جمعه ۸ آذر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    جناب پروفسور عزيز نمونه برداري پروستات ك خطري نداره ..؟
    ضمنا در حين نمونه برداري ازتوده كنار پروستات اين توده در حين نمونه برداري ك سوراخ ميشه خطر گسترش و عود ومتاستاز به اطراف كه نداره ...؟
    1. تصویر کاربر NAME جمعه ۸ آذر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام خطر تب و عفونت شدید وجود داره ولی توصیه به نمونه برداری میشهجهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰
      ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰.

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 334 مشاهده پرسش
    اقای دکتر التهاب پرستات چیست و ایا داروی اومنیک برای دفع این مریضی کارایی دارید یا خیر و بنده پیش،دکتری رفتم گفت که نوشابه نخور خرما نخور ایا نظرشان درسته ؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام.از مصرف ادویه جات ، نشستن طولانی مدت بروی صندلی ،دوچرخه سواری و موتور سواری پرهیز کنید.روزانه دو نوبت در آب ولرم بنشینید.

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید بنده ۲۲ سالم وقتی که ادرار می کنم سوزش دارم و قطره قطره ادرار میاد مثانه پر و سنگ کلیه و ضایه فضاگیر در ان دیده نمی شود و و ازمایش گرفتم پرستات داری اکوی به ابعاد ۳۷ ،۳۲ ،۳۷ م م و ۲۳_۲۳ سی سی می باشد بنظرتان چکار کنم ؟؟
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام.شما دچار التهاب پروستات هستید.از مصرف ادویه جات ، نشستن طولانی مدت بروی صندلی ،دوچرخه سواری و موتور سواری پرهیز کنید.روزانه دو نوبت در آب ولرم بنشینید.

  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید بنده ۲۲ سالم مشکلم در ناحیه ادرار وقتی ادرار می کنم بعد از ادرار سوزش دارم و چند قطر بعد میاد بیرون ازمایش گرفتم پروستات دارای اکوی هتروژن و ابعاد ۳۷ ، ۳۲ ، ۳۷ م م و ۲۳ _۲۲ سی سی است مثانه پر و سنگ کلیه و ضایه نشانگیر دیده نمی شده و دکتر برام داری اومنیک تجویز کرده لطفا راهنمایی بفرماید مشکل بنده چیه ؟؟؟ و نیازی است به عمل
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      سلام.شما دچار التهاب پروستات هستید.از مصرف ادویه جات ، نشستن طولانی مدت بروی صندلی ،دوچرخه سواری و موتور سواری پرهیز کنید.روزانه دو نوبت در آب ولرم بنشینید.

  • تصویر کاربر نوتاش جمعه ۵ مهر ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    بادرودوسپاس من 55سالمه ویه برادر دوقلوی همسان داشتم که دوسال پیش براثر سرطان بد خیم پروستات درگذشت،ازچهار سال پیش تحت نظر پزشک هستمpsaسه ماه پیش 2/49بوده الان 4/3هست ومشکل ادراری هم ندارم درمدت این چهار سال داروهای مختلفی مصرف میکردم ولی الان ترازوسین اریا دو مصرف میکنم دکتر برام نمونه برداری نوشته درضمن از نظر جنسی وشب ادراری هم مشکلی ندارم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر NAME جمعه ۵ مهر ۹۸( 5 سال پیش)

      بهتره نمونه برداری بشیدجهت هماهنگی و اخذ نوبت با شماره های زیر تماس بگیرید
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۵۰
      ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰

  • تصویر کاربر م چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    با سلام
    جناب پرفسور کرمی
    سنم ۵۹ ساله
    درجه پی‌اس‌آ ۳.۲ است
    آیا نیاز به آزمایش هر ۶ ماه یکبار ضروری است. با توجه به بُعد مسافت و فاصله شهر مرزی دهلران؟
    1. تصویر کاربر NAME چهارشنبه ۱۳ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)

      در همان شهرتان انجام و نتیجه را برای ما ارسال کنید

درحال دریافت اطلاعات