آزمایش PSA برای تشخیص سرطان پروستات و تفسیر آن

آزمایش PSA یک آزمایش خون است که می تواند به تشخیص مشکلات پروستات، از جمله سرطان پروستات کمک کند. در ادامه ما توضیح می دهیم که چه کسی می تواند آزمایش PSA را انجام دهد، چه اتفاقی خواهد افتاد و نتایج آن چه معنایى دارد.

آزمایش PSA مزایا و معایبی دارد. قبل از انجام آن باید با پزشک خود صحبت کنید. بعضی از مردان براى انجام آزمایش PSA مشکل دارند. شما می توانید در مورد چگونگی انجام این آزمایش بیشتر مطالعه کنید.

PSA چیست؟

آزمایش PSA یک آزمایش خون است که مقدار آنتی ژن اختصاصى پروستات (PSA) در خون شما را اندازه گیری می کند. PSA یک پروتئین تولید شده توسط سلول های طبیعی در پروستات و همچنین توسط سلول های سرطانی پروستات است. طبیعی است مقدار کمی از PSA را در خون شما باشد، و با افزایش سن این مقدار افزایش یابد و پروستات شما بزرگتر شود. افزایش سطح PSA ممکن است نشانه ى این باشد که شما مشکلى در پروستات خود دارید، اما این مشکل لزوما سرطان نیست.

free psa چیست؟

به PSA ای که به صورت آزاد گردش می کند PSA آزاد می گویند. آزمایش PSA آزاد درصد PSA ترکیب نشده و آزمایش PSA میزان کل PSA و PSA آزاد را می سنجد.

سرطان پروستات همانند برخی وضعیت های دیگر می تواند سطوح PSA را بالا برد. این وضعیت ها شامل بزرگ شدن پروستات، التهاب پروستات و کهولت سن می شوند.

تفسیر آزمایش psa

از آنجا که بسیاری از چیزها می توانند سطح PSA را تحت تاثیر قرار دهند، تنها آزمایش PSA نمی تواند به شما بگوید که آیا سرطان پروستات دارید. پزشک شما به بررسی موارد زیر می پردازد:

☑ سطح PSA شما

☑ نتیجه ى DRE

☑ آیا شما در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستید یا خیر

☑ هر گونه مشکلات دیگر و یا چیزهایی که ممکن است سطح PSA شما را تحت تاثیر قرار دهد.

☑ آیا قبلا برای سرطان پروستات آزمایشى انجام داده اید؟

اگر سطح PSA شما 3 نانوگرم در میلی لیتر یا بالاتر باشد پزشک شما را حتما به یک متخصص ارجاع مى دهد. اما این فقط یک راهنما است. اگر دلایل دیگری برای افزایش سطح PSA شما وجود داشته باشد نیازى به پیگیرى نیست و باید در یک زمان دیگر آزمایش تکرار شود .

اگر سطح PSA شما کمتر از 3 نانوگرم در میلی لیتر باشد اما خطر بیشتری برای سرطان پروستات به دلایل دیگری مانند سابقه خانوادگی در شما وجود دارد نیاز به بررسى هاى بیشترى است.

مقدار نرمال پی اس ای (psa)

در حقیقت، مطالعات نشان دادند که حدود 75 درصد مردان دارای سطوح افزایش یافته PSA، مبتلا به سرطان پروستات نبودند. پزشکان جهت تعیین ابتلا یا عدم ابتلای افراد به سرطان پروستات به روش سنتی نمونه برداری تکیه می کنند. انجام نمونه برداری به اندازه جراحی آسیب رسان نیست اما سبب ناراحتی شده و می تواند اضطراب ایجاد کند.

برخی متخصصان اورولوژی (مجاری ادرار) قبل از اینکه به فرد دارای سطوح بالای PSA نمونه برداری را پیشنهاد کنند، مقدار نرمال free – psa آزاد خون او را اندازه می گیرند. سطوح PSA کل، عددی بین 4 تا 10 نانوگرم بر میلی لیتر (ng/ml) می باشد.

تفسیر آزمایش psa  و free psa

مطالعات نشان داده اند که در مردان دارای سطحی مزری و بینابینی از PSA کل و مقدار psa آزاد بالاتر از 25 درصد احتمال ابتلا به شرایطی خوش خیم بیشتر از ابتلای آنها به سرطان می باشد. به همین دلیل نیز انجام نمونه گیری غیر ضروری می گردد. مردان با PSA کل در محدوده مشابه و مقدار psa آزاد کمتر از 10 درصد نیاز به انجام نمونه برداری دارند. احتمال ابتلا به سرطان در این افراد بیشتر است. (جدول پایین را مشاهده نمایید.)

در برخی موارد، مردانی با سطح عادی PSA به سرطان مبتلا می باشند اما کم بودن مقدار psa نیاز به انجام نمونه برداری را نشان نمی دهد. در حالی که، مقادیر پایین PSA و PSA آزاد می توانند بیانگر نیاز به انجام نمونه برداری باشند. به همین دلیل است که برخی پزشکان به طور خودکار انجام هر دو آزمایش را تجویز می کنند.

مقدار psa آزاد

در حالی که اینجواب آزمایش کلی مقدار psa نتایجی مرزی و بینابینی را نشان می دهد و یا به نظر می رسد که مقدار psa به سرعت افزایش یافته است (حتی در صورتی که اعداد پایین باشند) انجام آزمایش PSA آزاد را درخواست می کنم.

بنابراین، با اینکه انجام آزمایش PSA آزاد ضروری نیست اما هنگامی که نتایج آن به همراه نتایج دیگر آزمایشات بررسی می شود می تواند تصمیم پزشک را برای انجام دادن یا ندادن نمونه برداری تغییر دهد.

ممکن است در آینده آزمایشات دیگر بتوانند به تعیین نقش داشتن بافت سرطانی یا عوامل خوش خیم در تغییرات PSA کمک کنند.

درصد احتمال ابتلا به سرطان پروستات بر اساس free psa

احتمال ابتلا به سرطان پروستات بر اساس درصد PSA آزاد در مردان با میزان کلی PSA بین 4 تا 10 نانو گرم بر میلی لیتر به شرح زیر می باشد:

درصد PSA

احتمال ابتلا به سرطان پروستات

0 تا 10 درصد

56 درصد

10 تا 15 درصد

28 درصد

15 تا 20 درصد

20 درصد

20 تا 25 درصد

16 درصد
بیشتر از 25 درصد

8 درصد

 

چه کسی می تواند آزمایش PSA را انجام دهد؟

اگر بیش از 50 سال سن دارید، می توانید آزمایش آنتی ژن اختصاصى پروستات (PSA) را انجام دهید. اگر بیش از 45 سال سن دارید و خطر ابتلا به سرطان پروستات در شما بالا است، به عنوان مثال اگر رنگ پوست شما سیاه یا سابقه ى خانوادگی دارید، ممکن است بخواهید با پزشک خود در مورد انجام آزمایش PSA مشورت کنید.

در موارد زیر پزشک انجام آزمایش PSA را توصیه نمی کند:

1) در صورتی که نشانه یا علامتى نداشته باشید.

2) اگر مشکلات جدی دیگرى داشته باشید، به این معنی که ممکن است کاندیدای مناسبی برای درمان سرطان پروستات نباشید.

3) اگر درمان سرطان پروستاتبه طولانی تر  شدن زندگی تان کمک نکند.

اما اگر علائم احتمالی مشکل پروستات داشته باشید، پزشک شما ممکن است شما را به یک متخصص در بیمارستان ارجاع دهد. براى بعضی از مردان آزمایش PSA به عنوان بخشی از چکاپ در نظر گرفته مى شود.

 

پایین بودن psa نشانه چیست؟

سطح بالای PSA به معنای این است که سرطان پروستات دارید و سطح پایین پروستات نشانه این است که سرطان پروستات ندارید. هر چند که سرطان پروستات باعث می شود تا سطح PSA بالا برود اما در بعضی مردان حتی با پایین بودن سطح پروستات، سرطان پروستات وجود دارد.

به دلیل اینکه حجم خون در مردان دارای اضافه وزن بیشتر است، سطح پروستات ممکن است پایین باشد اما فراموش نکنید که بالا بودن سطح PSA ممکن است نشانه ای از بیماری دیگری باشد.

 

افزایش سطح PSA نشانه چیست؟

افزایش سطح PSA می تواند نشانه ای از مشکل پروستات باشد مثل:

عوامل دیگری نیز می توانند سطح PSA مردان را افزایش دهند. اگر سطح PSA بالایی داشته باشید، پزشک شما ممکن است آزمایش های دیگر را برای پیدا کردن علت درخواست کند یا شما را به یک متخصص ارجاع دهد.

پروستاتیت

آزمایش PSA و سرطان پروستات

سطح بالای PSA می تواند نشانه ى سرطان پروستات باشد. اما بسیاری از مردان با سطح بالاى PSA سرطان پروستات ندارند. و برخی از مردان با سطح PSA طبیعی دارای سرطان پروستات هستند.

ممکن است احتمال ابتلا به سرطان پروستات در شما بیشتر باشد اگر :

  • شما 50 سال سن یا بیشتر دارید.
  •  پدر یا برادرتان سرطان داشته اند.
  • رنگ پوست شما سیاه است.

برای تعیین اینکه آیا شما نیاز به ویزیت یک متخصص دارید یا خیر ، پزشک شما علاوه بر سطح PSA به چیز هاى دیگرى نیز توجه خواهد کرد. همچنین به این موضوع توجه مى کند که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستید و اینکه آیا در گذشته بیوپسی پروستات انجام داده اید. ممکن است پزشک معاینه توشه رکتال (DRE) را انجام دهد تا بررسی کند که پروستات شما عادی است یا خیر. و یک آزمایش ادرار برای رد کردن احتمال عفونت ادراری انجام دهید.

انجام آزمایش PSA

اگر علائمى مثل مشکلات ادرارى، نگرانى در مورد مشکلات پروستات یا خطر ابتلا به سرطان پروستات دارید مى توانید این آزمایش را انحام دهید. پزشک یا پرستار شما باید قبل از اینکه تصمیم به انجام آن بگیرید، با شما درباره ى مزایا و معایب تست PSA صحبت کند.

اگر تصمیم گرفتید که آزمایش PSA را انجام دهید، از شما یک نمونه خون گرفته مى شود و آن را به یک آزمایشگاه ارسال می کنند تا آزمایش شود. مقدار PSA در خون شما بر حسب نانوگرم (یک میلیاردم گرم) در هر میلی لیتر خون (ng / ml) اندازه گیری می شود.

آیا برای آزمایش psa باید ناشتا بود؟

بله بیمار ترجیحا ناشتا باشد بهتر است. سعی کنید 48 ساعت قبل از آزمایش از نزدیکی و دوچرخه سواری خودداری کنید. یک هفته قبل از آزمایش نباید معاینه پروستات یا بیوپسی انجام شده باشد.

 

چه چیز هایی می تواند سطح PSA را تحت تاثیر قرار دهد؟

آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) توسط سلول های سالم در پروستات تولید می شود، بنابراین طبیعی است که مقدار کمی از PSA را در خون خود داشته باشید. با افزایش سن مقدار آن افزایش می یابد و شما بزرگتر می شوید و پروستات شما نیز بزرگتر می شود. مشکلات پروستات، مانند پروستات بزرگ شده یا التهاب پروستات ، می توانند سطح PSA را افزایش دهند، اما بسیاری از موارد دیگر نیز می توانند سطح PSA شما را تحت تاثیر قرار دهند.

عفونت ادراری

یک آزمایش برای عفونت ادراری درخواست مى شود چرا که می تواند سطح PSA را افزایش دهد. اگر عفونت داشتید، پس ابتدا عفونت را باید درمان کرد . . قبل از آزمون PSA باید حدود شش هفته منتظر بمانید تا عفونت رفع شود .

ورزش شدید

ممکن است از شما خواسته شود 48 ساعت قبل از آزمایش PSA ورزش شدیدى مثل دوچرخه سواری، انجام ندهید.

 انزال

ممکن است از شما خواسته شود که 48 ساعت قبل از آزمایش PSA، از فعالیت های جنسی که منجر به انزال می شود جلوگیری کنید.

رابطه ى جنسی مقعدی و تحریک پروستات

رابطه ى جنسی مقعدى ممکن است سطح PSA را به مدت طولانی افزایش دهد. همچنین تحریک پروستات در طول رابطه ى جنسی سطح PSA را افزایش می دهد. حتى بهتر است یک هفته قبل از آزمایش PSA از آن اجتناب کنید.

معاینه توشه رکتال (DRE)

انجام DRE درست قبل از آزمایش PSA ممکن است سطح PSA را به مقدار کمی افزایش دهد.

بیوپسی پروستات

اگر طی شش هفته قبل از آزمایش PSA یک بیوپسی پروستات داشته باشید، می تواند میزان PSA را افزایش دهد.

داروها

هر داروی تجویزی یا بدون نسخه اى را که مصرف می کنید به پزشکتان اطلاع دهید، چرا که بعضی دارو ها می توانند سطح PSA مردان را تحت تاثیر قرار دهند. برای مثال، مهار کننده های 5-آلفا ردوکتاز مانند فورستراید (Proscar:registered:) یا دوتاسترید (Avodart:registered:)، که برای درمان پروستات بزرگ شده استفاده مى شوند، می توانند سطح PSA را کاهش داده و نتیجه آزمایش کاذب شود.

 سایر آزمایشات یا عمل جراحی

اگر یک کاتتر (سوند ) داشته باشید یا آزمایش یا عمل جراحی بر روی مثانه یا پروستات انجام داده باشید، لازم است شش هفته براى آزمایش PSA صبر کنید.

تست psa پروستات

مزایا و معایب آزمایش PSA

در ادامه به بررسی مزایا و معایب آزمایش پی اس ای می پردازیم.

مزایای آزمایش پی اس ای

1) مى تواند قبل از ایجاد هر گونه علامتى سرطان پروستات را تشخیص دهد .

2) ممکن است به تشخیص یک سرطان در حال توسعه در مرحله ى اولیه کمک کند، که درمان ممکن است گسترش سرطان را متوقف کند.

3) انجام منظم PSA برای مردانى که بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند مفید خواهد بود.

معایب آزمایش پی اس ای

1) ممکن است سطح PSA افزایش یابد حتی اگر شما سرطان پروستات نداشته باشید. بسیاری از مردان با سطح PSA افزایش یافته سرطان پروستات ندارند.

2) آزمایش PSA ممکن است سرطان پروستات را تشخیص ندهد. از هر 7 مرد یک مرد (15 درصد) با سطح نرمال PSA ممکن است سرطان پروستات داشته باشد و در هر 50 مرد یک نفر (2 درصد) با PSA طبیعی ممکن است سرطان پروستات با توسعه ى شدید داشته باشد .

3) اگر سطح PSA شما افزایش یابد، ممکن است نیاز به آزمایش های بیشتری از جمله بیوپسی داشته باشید. بیوپسی می تواند عوارض جانبی مانند درد، عفونت و خون در ادرار و مایع منی داشته باشد.

4) ممکن است سرطان پروستات با توسعه ى کم در شما تشخیص داده شود که هرگز هیچ مشکلی برایتان ایجاد نکرده است. اما تشخیص سرطان ممکن است موجب نگرانی شما شود و تصمیم به درمانى بگیرید که به آن نیاز ندارید .

5) درمان سرطان پروستات عوارض جانبی دارد که می تواند زندگی روزانه شما را تحت تاثیر قرار دهد شامل مشکلات ادرار، روده و نعوظ .

دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران

            شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حامد پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    با سلام چند سال پیش در دوران مجردی جراحی واریکوسل داشتم که با توجه به آزمایش انجام شده پس از عمل چند دوره دارو نیز مصرف کردم
    الان بعد از چند سال احتمال اینکه دوباره نیاز به جراحی داشته باشم وجود داره?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر پارسا پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    عرض ادب و احترام
    من ۱۸ سال دارم با قد ۱متر و ۷۸
    و وزن ۱۶۰ کیلو
    من از سایز آلت تناسلیم راضی نیستم
    میخواستم بدونم به جز کاهش وزن که یک راه منطقی است کار دیگر هم میشه انجام داد؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر صفا پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    اگر Psa=1.10و free psa=0.41 باشد در سن46سالگی خوبه یا بد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر رها پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 293 مشاهده پرسش
    سلام و وقت بخیر آقای دکتر.پدرم 66سالشه مدتی سوزش ادرار داشتن تا اینکه به پزشک مراجعه کردن و براشون سونو کلیه انجام شد در حال حاضر پاسخ سونو دو کیست به ابعاد۱۹و۱۶میلی متر در کلیه راست و چپشون دیده شده و همینطور کلسیفیکاسیون در پروستاتشون نشون داده شده خواستم بپرسم کیست ها مشکل ساز هستن؟ و همینطور توضیحی در مورد مشکل پروستات.سپاس فراوان🙏
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام. بیمار پیوند کلیه می باشم. 34 ساله. طی سونو اندازه پروستات 37 سی سی و آزمایش psa برابر 1.07 و آزمایش free psa برابر 0.425 می باشد. علت بزرگ بودن پروستات نسبت به سنم چیست. علایم خفیف بزرگی پروستات رو دارم. باید چیکار کنم. با تشکر
    1. تصویر کاربر علی جمعه ۲۸ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      دکتر جان اونقدر اومدم سایت ببینم جواب دادین یا نه که رتبه آلکساتون رفت بالا . دیگه از خیرش گذشتم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      اگر مشکل تخلیه ادرار ندارید مهم نیست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مطاش پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب آقای دکتر
    بنده 47 سالمه و در شهریور ماه سال 96 جراحی گاسترکتومی(برداشت حدود 50درصد از معده) و 6 جلسه کموتراپی داشتم و الحال با ازمایشهای دوره ای انزیمهای کبدی نرمال و تومورمارکرهای(CEA-CA125-CA19-9)نرمال دارم ولی اخیرا در حدود 2 الی 3 ماهه که درد فعلاخفیفی(در روز کمتر و در شب بیشتر بروز میکند) در قسمت چپ بدنم از بیضه چپ تازیر قفسه های سینم و گاهی درد به سمت راست منتشر میشود و بعضا دردهای مقطعی در قفسه سینه و زیر بغل چپ دارم.
    ضمناگاهی سوزش ادرار و کندی دفع ادرار دارم وبعضا هم نیمه شب(گاهی شبها)جهت ادرار بیدار میشوم
    لطفا با توجه به علایم گفته شده راهنمایی بفرمایید که مشکل چیست و برای درمان به کجا و چه کاری باید انجام بدهم
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷( 5 سال پیش)
      اگر ازمایش ادرا دهید عفونت نباشد مهم نیست
  • تصویر کاربر رستگار جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    سلام استاد گرامی.من پدرم آزمایش psaدادهpsatotal9/38بودهوfree2/0.بعد پزشکش گفت که یک دوره آنتی بیوتیک بخوره و دوباره آزمایش بده الان آزمایش داده وpsa totalشده7/11وfree1/8.به نظر شما نیاز به بیوبسی داره ویا عفونت اداریه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      باید نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر مهران دوشنبه ۱۹ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب و احترام آقای دکتر پدرم ۷۹ سالشه مشکل پروستات داره الان چندساله دارو مصرف میکرد تا اینکه دوهفته پیش یه کم تکرر ادرار پیدا کرد که شبها اذیت بود بردمش دکتر آزمایش نوشت وآزمایشش psa۱۰۷ بود دکتر درخواست اسکن استخوان داده و گفت سرطان پروستات داره البته تو آزمایش عفونت شدید ادراری هم داره امروز به یه دکتر دیگه نشون دادم میگه نه سرطان نداره کلیه هاش تنبل شدن هیچ دردو سوزش ادراری هم نداره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      باید بررسی شود
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    سلام میخواستم آزمایش پدرمو تفسیر کنید نگرانشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      ا زمایش خوب است
  • تصویر کاربر ا پنجشنبه ۸ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    سلام،وقتتون بخیر
    در مورد نمونه برداری انجام شده از پروستات،جواب به این شکل آمده،لطفا توضیح میدید؟
    Diagnosis
    A:right prostate,core needle biopsy:
    Benign prostate tissue.
    برای چپ هم همین رو نوشته و در ادامه نوشته
    Malignancy not seen in recieve specimen
    ICD O C
    ICD O M
    پیشاپیش ممنون از پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سرطانی نیست
    2. تصویر کاربر ا شنبه ۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      خیلی ممنون از پاسخگویی و لطفتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سپاس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات