مهم ترین دلایل کاهش جریان ادرار (کامل و دقیق)

کاهش جریان ادرار عمدتا به معنای مشکل در جریان ادرار می باشد. این وضعیت معمولا به دلیل بزرگ شدن پروستات در مردان مسن رخ می دهد. این افراد ممکن است مشکلاتی در شروع ادرار، چکه کردن ادرار و آرام یا ضعیف بودن جریان ادرار داشته باشند.


✔ علت کم شدن ادرار در مردان

وجود عفونت در مجاری ادرار یا پروستات می تواند به کاهش جریان ادرار در مردان منجر شود. مشکلات ادراری به تاخیر ادراری نیز شناخته می شوند. این وضعیت اختلالی است که می تواند هم مردان و هم زنان را تحت تاثیر قرار دهد.

کم فشاری ادرار در مردان

در اغلب اوقات، افراد تا زمان شدت یافتن مشکل متوجه علائم آن نمی شوند. تاخیر در تشخیص اغلب به ناتوانی کامل در ادرار کردن  منجر می شود که به آن احتباس ادراری می گویند.

در این وضعیت، فرد مبتلا کاهش جریان ادرار، درد، ناراحتی در عضلات ناحیه تحتانی شکم و احساس سوزش را هنگام ادرار کردن تجربه می کنند. این شرایط می تواند به از دست رفتن فعالیت جنسی نیز منجر شود. با این وجود، مشکل جدی نیست و می تواند به آسانی تشخیص داده شده و درمان شود.

📌 دلایل ضعیف بودن جریان ادرار در مردان می تواند ناشی از موارد ذکر شده در پایین نیز باشد:

✅ عفونت مجاری ادراری (UTI)

این بیماری اغلب در اثر باکتری ایجاد می شود که بر سیستم دفاعی مجاری ادراری بدن غلبه می کند. این باکتری به مثانه، کلیه ها و مجاری ادراری موجود در بدن انتشار می یابد. مورد ذکر شده، یکی از شایع ترین عفونت هایی است که هر ساله مردان را به خود مبتلا می سازد.

علل عفونت مجاری ادراری

ابتلا به عفونت مجاری ادرار می تواند ناشی از مواردی مانند ارتباط جنسی، بهداشت نامناسب، عدم تخلیه کامل مثانه، بی اختیاری روده، انسداد جریان ادرار، سنگ های کلیوی، مصرف زیاد دارو های آنتی بیوتیک و عدم تحرک به مدت طولانی باشد. فرد مبتلا به این بیماری به طور مکرر احساس دفع ادرار شدید می کند. ادرار این فرد کف مانند و بد بو می باشد.

افراد مبتلا هنگام ادرار کردن احساس درد داشته و برخی ممکن است حالت تهوع و استفراغ نیز داشته باشند. در موارد شدید این بیماری درد شکمی و عضلانی نیز وجود دارد. پس از تشخیص ابتلای فرد به عفونت مجاری ادراری، پزشک برای او دارو های آنتی بیوتیک تجویز کرده و رعایت بهداشت مناسب، نوشیدن فراوان آب، ادرار کردن پس از رابطه جنسی و دیگر معیار های احتیاطی را به او توصیه می کند.

✅ دیابت نوع 2

علت کاهش فشار ادرار

افراد مبتلا به دیابت مشکلاتی از جمله عملکرد بیش از حد مثانه، نیاز شدید به دفع ادرار و احتباس ادراری را تجربه خواهند کرد. در اثر مشکلی زمینه ای ناشی از آسیب عصبی که این شرایط را برای بیمار فراهم می کند، مثانه توانایی احساس پر بودن خود را از دست می دهد.

با گذشت زمان، افراد دیابتی مبتلا به مشکلات مثانه در می یابند که یک درد مبهم و احساس نا معلوم جایگزین احساس شدید ادرار کردن شده است که با دفع ادرار از بین می رود. این شرایط، به کشیده شدن عضلات مثانه جهت جای گرفتن مقدار بیشتری ادرار منجر می شود. نهایتا، مثانه به طور کامل احساس پری و توانایی تخلیه خود را از دست خواهد داد که نتیجه آن پر شدن سریع مثانه می شود. به همین دلیل، فرد دیابتی مجبور به دفع ادرار به صورت مکرر می باشد.

این وضعیت، اغلب به عفونت مجاری ادرار یا بی اختیاری ادراری منجر می شود. درمان کاهش جریان ادرار در افراد دیابتی این است که بیمار دفع مکرر و کامل ادرار داشته باشد تا مثانه به حالت عادی خود بازگردد.

✅ ریفلاکس ادراری

این مورد وضعیتی است که در آن ادرار از مثانه به درون کلیه ها بازگشت می کند. در این شرایط، عضلات مثانه و میزراه ضعیف شده و توانایی جلوگیری از بازگشت ادرار را ندارند. چنین وضعیتی سبب می شود که باکتری موجود در ادرار به کلیه ها رسیده و سبب آسیب به آنها شود. این وضعیت می تواند ارثی بوده و یا در اثر یک عفونت در مجاری ادرار به وجود آید.

چنین شرایطی می تواند علت کاهش جریان ادرار شود و هنگام ابتلا به آن فرد باید جهت بررسی عفونت مجاری ادراری آزمایش کشت ادرار و جهت بررسی هر گونه مشکل در کلیه ها آزمایش سونوگرافی انجام دهد.

این مشکل می تواند با مصرف دارو های آنتی بیوتیک و انجام آزمایشات متداول جهت اطمینان از نبود هر گونه مشکل جدی درمان شود. در موارد شدید، ممکن است جهت درمان ریفلاکس ادراری به جراحی نیاز باشد.

✅ بیماری کلیه پلی کیستیک

این بیماری، یک بیماری ارثی بوده که در آن کیست هایی در درون کلیه به وجود می آیند. این کیست ها، کیسه هایی حاوی مایع هستند که اندازه کلیه ها را افزایش می دهند. این بیماری اغلب به وجود خون در ادرار، عفونت های مجاری ادراری و کاهش جریان ادرار منجر می شود.

در موارد شدید، تنها راه درمان پیوند کلیه می باشد. روش های دیگری نیز همچون دیالیز، مصرف دارو های آنتی بیوتیک و مصرف دارو های ضد فشار خون برای درمان این شرایط وجود دارند.

علت کم فشاری ادرار در مردان

✅ هیدرونفروزیس یا ورم کلیه

در این شرایط، کلیه ها در اثر عدم تخلیه کامل ادرار متورم می شوند. این وضعیت معمولا در اثر یک مشکل زمینه ای اولیه به وجود می آید. گرفتگی یا انسداد در مجاری ادرار به ورم کلیوی منجر می شود.

در اثر ایجاد انسداد، تجمع ادرار سبب ایجاد فشار و تورم در کلیه می شود. انسداد همچنین به کاهش جریان ادرار نیز منجر می شود. در اثر عدم دفع کامل ادرار ابتلا به عفونت مجاری ادراری، از دست دادن احساس پری در عضلات مجاری ادرار و درد هنگام دفع ادرار رخ می دهند.

انسداد به وجود آمده می تواند ناشی از سنگ های کلیوی یا لخته هایی خونی باشد که به طور ناگهانی در کلیه ها تشکیل می شوند. پزشک باید علت ابتلا به هیدرونفروزیس را دریابد. این علت می تواند انسداد میزراه باشد. جهت رفع این مشکل، یک استنت (بالون) میزراهی به درون مثانه با هدف رفع انسداد وارد می شود. انسداد موجود می تواند به وسیله جراحی نیز رفع شود.

✅ سرطان مثانه

سرطان مثانه معمولا به دلیل وجود خون در ادرار یا درد و ناراحتی شدید در هنگام دفع ادرار فورا تشخیص داده می شود. سرطان پیشرفته مثانه سبب عدم تخلیه کامل ادرار، درد عضلانی و استخوانی، کاهش جریان ادرار، خستگی و از دست دادن اشتها می شود. این علائم می توانند توسط دیگر وضعیت های زمینه ای نیز ایجاد شوند.

فرد مبتلا باید جهت شناسایی علت اصلی چنین مشکلاتی یک آزمایش پزشکی انجام دهد. در حالی که هیچ راهی جهت پیشگیری از سرطان وجود ندارد، فرد مبتلا می تواند جهت رهایی از درد و ناراحتی درمان هایی را بکار گیرد.

تیم مراقبت سرطان ممکن است مواردی مانند جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ایمونوتراپی را به فرد پیشنهاد دهند. گاهی اوقات، جهت رهایی فرد از درد پیشنهاد می شود تا تمامی مثانه برداشته شود. از دیگر علت های کاهش جریان ادرار می توان به سنگ های کلیوی و سندرم مثانه بیش فعال اشاره کرد.

✔ کم شدن ادرار در زنان نشانه چیست؟

کاهش فشار ادرار در زنان

هنگامی که زنی به جریان آهسته ادرار، تاخیر در دفع ادرار، تلاش جهت تخلیه کامل ادرار یا کاهش جریان ادرار ابتلا می یابد گفته می شود که او از اختلالات ادراری رنج می برد.

علل کم شدن ادرار در زنان

📌 دلایل کاهش جریان ادرار در زنان می تواند ناشی از موارد ذکر شده در پایین نیز باشد:

  • عفونت مجاری ادرار
  • التهاب شدید در نواحی تناسلی
  • مصرف دارو های ضد افسردگی مانند اوکسی بوتین، دتروسیتول و دارو های مشخص دیگر
  • نفروپاتی (آسیب اعصاب) دیابتی یا آسیب طناب نخاعی
  • افسردگی یا اضطراب
  • زایمان سخت
  • افتادگی اعضای درون لگنی یا تنگی میزراه
  • عدم انبساط و استراحت عضلات اسفنکتر پس از دفع ادرار

آزمایش های لازم برای تشخیص علل کم شدن ادرار

پزشک بر اساس نتایج آزمایش های مختلف علت ضعف جریان ادرار را تشخیص می دهد.

 این آزمایش ها می توانند شامل موارد زیر باشند:

 آزمایش اوروفلومتری

در این آزمایش جهت تشخیص کاهش جریان ادرار میزان ادرار در حین دفع آن اندازه گیری می شود.

آزمایش سیستومتری

در این آزمایش فشار مثانه جهت بررسی انقباض یا عدم انقباض مثانه در هنگام دفع اندازه گیری خواهد شد.

 الکترومیوگرافی

در این آزمایش عضلات اسفنکتر در هنگام ادرار بررسی خواهند شد.

 رادیولوژی

در این آزمایش جهت بررسی تومور ها و اندازه غیر عادی و بیش از حد کلیه ها از تصویر برداری های فراصوت و اشعه ایکس استفاده می شود.

 آزمایش حجم ادرار باقی مانده

در این آزمایش پس از دفع ادرار لوله ای به درون مثانه فرستاده می شود تا مقدار باقی مانده ادرار را بررسی کرده و تشخیص داده شود که ادرار به صورت کامل یا ناقص تخلیه شده است.

پیشگیری و تشخیص زود هنگام بهترین روش درمانی برای این وضعیت است. ممکن است پزشک به بیمار توصیه کند که برای خود سوند ادراری نصب کند. البته این سوند باید هنگام وارد کردن کاملا تمیز باشد. این کار به زنان کمک می کند تا مثانه خود را به طور موثری تخلیه کنند. در شرایط حاد، پزشک ممکن است جهت عریض تر کردن مجرای میزراه روش جراحی را پیشنهاد دهد.

علت کم فشاری ادرار

✔ علل کاهش جریان ادرار در صبح

در اکثر موارد، مشکل در دفع ادرار، افراد مسن تر را تحت تاثیر قرار می دهد. این وضعیت عمدتا ناشی از بزرگ شدن خوش خیم پروستات می باشد.

سرطان پروستات در مردان

پروستات در مردان دقیقا در زیر مثانه قرار داشته و وظیفه ساختن مایعی را بر عهده دارد که در هنگام انزال اسپرم ها را به بیرون حمل می کند.

همزمان با افزایش سن و در دوران سالمندی، اندازه این غده افزایش یافته و مجرای میزراه را تنگ می کند که در این وضعیت کاهش جریان ادرار رخ می دهد.

افراد مبتلا به این وضعیت نه تنها از کاهش جریان ادرار در صبح رنج می برند بلکه ادراری دردناک دارند که تا مدتی بعد از دفع نیز چکه می کند. گاهی اوقات، غده پروستات متورم می شود که این تورم به ایجاد مشکلات ادراری منجر می شود. میزراه در اثر تورم و التهاب پروستات تنگ شده و سبب ایجاد مشکلات ادراری می شود.

آیا سرطان پروستات کشنده است؟ بهترین روش درمان سرطان پروستات چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

درمان سرطان پروستات

باکتری اشریشیا کلای در زنان

این مشکلات در زنان نیز رخ می دهد. یک باکتری به نام اشریشیا کلای به وجود آورنده عفونت های مجاری ادراری در زنان و مردان می باشد. این افراد حتی در هنگامی که مثانه شان خالی از ادرار است احساس متداول و شدید دفع ادرار دارند.

تحریک شدن مثانه، ادرار همراه با درد، کاهش جریان ادرار و بی اختیاری ادرار همگی ناشی از عفونت مجاری ادرار در زنان و مردان و یا بزرگی پروستات در مردان می باشند.

مصرف برخی داروها

گاهی اوقات، مصرف برخی دارو ها نیز به کاهش جریان ادرار در صبح منجر می شوند. برخی دارو ها مانند دارو های سرما خوردگی، ضد افسردگی های سه حلقه ای، دارو های ضد گرفتگی بینی و برخی دارو های آنتی کولینرژیک می توانند به مشکلات ادراری و مشکل در دفع ادرار هنگام صبح منجر شوند.

برای درمان کاهش جریان ادرار چه کنیم؟

فرد مبتلا نباید این مشکل را سرسری گرفته و باید فورا به پزشک مراجعه کند. از آنجایی که این وضعیت می تواند به مشکلات جدی تری ختم شود باید فورا درمان شود. مصرف آنتی بیوتیک های مناسب جهت درمان عفونت ها مورد نیاز می باشد.

مردان مبتلا نیز نیازمند مصرف دارو هایی برای غده پروستات خود هستند. بیمار جهت اطمینان از عدم ریشه داشتن ابتلا به عفونت ادراری در مصرف دارو ها باید تمامی دارو های مصرفی خود را با جزئیات برای پزشک شرح دهد.

درمان کاهش جریان ادرار

نوشیدن آب فراوان

در صورتی که اولیگوری (کاهش حجم ادرار) توسط یک وضعیت پزشکی جدی ایجاد نشده باشد، آسان ترین راه افزایش بیرون روی ادراری مصرف مقدار بیشتری آب می باشد.

کاهش مصرف نمک

دیگر درمان های خانگی که می توانند بیرون روی ادراری را افزایش دهند شامل کاهش مصرف نمک (نمک سبب احتباس آب می شود)، کاهش مصرف پتاسیم و مصرف مقادیر کمتر پروتئین می باشند.

مصرف پروتئین

مصرف مقادیر زیاد پروتئین می تواند به کلیه ها آسیب برساند. در صورتی که کاهش حجم ادرار ناشی از یک شرایط جدی تر باشد، فرد باید جهت دریافت یک برنامه درمانی مناسب به پزشک مراجعه کند.

دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و پروستات در تهران

شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را  مطرح نمایید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    با سلام

    خرداد ماه ۹۸ تعداد چهار عدد داروی بیولوژیک ریتوکسیمب بصورت هفتگی یک عدد جمعاً چهار عدد ریتوکسیمب تزریق نموده‌ام

    بیماری پمفیگوس ولگاریس دارم

    روزانه سه عدد پردنیزولون پنج میلی‌گرم مصرف می‌کنم

    روزانه یک عدد ایزونیازید۳۰۰ به همراه ویتامین ب۶ مصرف می‌کنم

    مدتیست که از سر تا باسن دچار جوشهای قرمز رنگ بسیار زیاد شده‌ام

    با اینکه مایعات زیاد می‌نوشم، اما کمتر احساس نیاز به دفع ادرار دارم

    روزانه دو بار احساس دفع دارم

    خواستم بپرسم مشکل چیست؟

    قبل از تزریق ریتوکسیمب سونوگرافی کبد و کلیه مجاری ادراری و شکم در وضعیت نرمال بوده

    ولی بعد از تزریق ریتوکسیمب سونوگرافی انجام نداده‌ام

    با تشکر
    1. تصویر کاربر NAME چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.حجمی که در ۲۴ ساعت ادرار میکنید اندازه بگیرید،سونوگرافی و آزمایش کلیه توصیه میشه.

      جهت اخذ نوبت با شماره های زیر هماهنگ بفرمایید ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      02171062350

  • تصویر کاربر Abolfazl چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر
    دو هفته پیش خدمت شما با عمل pcnl استخراج سنگ کلیه داشتم ، علیرغم مصرف زیاد مایعات ، حجم و فشار ادرار کم شده ، لطفا راهنمایی بفرمایید
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر NAME چهارشنبه ۲ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.چند سال سن دارید؟

  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    من یک خانم 50ساله هستم وچندسال است که داروی گیاهی آرام بخش واعصاب که طب گیاهی تحویزکرده هرشب استفاده میکنم بعلاوه یک چهارم قرص کونونازپام ...ولی وقتی قرص سرماخوردگی یاضدحساسیت استفاده میکنم بهتره میشه وگاهی شبها درفاصله زمانی دوساعت 4دفعه عمل دفع ادراردارم لطفاً راهنمایی کنین چکارکنم؟ آزمایش ادراروسنوگرافی هم انجام دادم ولی چیز خاصی مشاهده نگردید
    1. تصویر کاربر NAME دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.شما باید دارو دریافت کنید

      جهت اخذ نوبت با شماره های زیر هماهنگ بفرمایید ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      02171062350

  • تصویر کاربر مهدیه دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 211 مشاهده پرسش
    با سلام یک پسر 21 ماهه دارم.به مدت 3 روز تب داشت که با بروفن تبش بهتر شد و پایین اومد.ولی همزمان حجم ادرارش کم شده یبار خوبه یک بار کمه .شب ناله میکنه خودشو جمع میکنه انگار دلدرد باشه و اینکه خیلی زیاد عطش پیدا کرده و فقط تقاضای آب داره. شب گذشته هم زیر چشمش ورم کرد و بعد 3 ساعت دوباره خوب شد.در ضمن تقریبا یک ماه میشه که از شیر گرفتمش .
    1. تصویر کاربر NAME دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و مثانه و آزمایش ادرار انجام وجهت اخذ نوبت با شماره های زیر هماهنگ بفرمایید ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
      02171062350

  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    بعد از عمل پروستات برای مردی با سن بالا که قند و فشار خون بالا داره چه مواد غذایی رو توصیه میکنید؟ لازم به ذکر است که پرستات کاملا تخلیه شده
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.رژیم کم قند و کم نمک مصرف شود.

  • تصویر کاربر كريمي یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    با عرض سلام . بنده مدتی هست که با توجه به میزان زیادی آب که میخورم میزان ادرارم فوق العاده کمه و تمامی آب خورده شده از بدنم از طریق فعالیت بدنی که خواهم داشت دفع می شود . اما مشکل من اینه که چرا وقتی که بین دو نوبت ادراری که دارم و مقدار زیادی هم آب خورده ام ، اما ادرار خیلی کمی دارم ؟؟
    1. تصویر کاربر NAME یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سونوگرافی کلیه و مجاری ادرای انجام دهید و برای ما بفرستید.

  • تصویر کاربر پریا شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید من مدتیه ادرارم خیلی کم و تیره شدم سونوگرافی و ازمایش های مختلف ادرار و خون تخصصی و اورژانسی کارکرد کلیه انجام دادم همه نرمال بودن فقط مقدار کمی خون در ادرارم بود، پزشکم دارو نداد اب زیاد استفاده میکنم اما ادرارم خیلی کمه و اصلا احساس نیاز به دستشویی پیدا نمیکنم و خودم گاهگاهی میرم نمیدونم این ابی که میخورم کجا میره لطفا راهنمایی کنید ممنون
    1. تصویر کاربر NAME شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.با توجه به اینکه خون در ادرار داشته اید،آزمایش ادرارتان را تکرار کنید.مصرف مایعات تان را همچنان بالا نگه دارید

  • تصویر کاربر وحید شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 207 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید علت اینکه من ادرارم فشارش کمه چیه ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر NAME شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      لطف بفرمایید چند سال دارید؟

  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    سلام من آقا 49ساله هستم ادرارم کم هست با فشار نیست ازمایش پروستات سونا پروستات با مثانه خالی وپر دادم هیچ مشکلی ندارم ولی درد در قسمت پایین شکم دارم ک شب ها از خواب بیدارم میکنه دارو پروستات هم میخورم ولی فرقی نکرده لطفا شما راهنماییم کنید🙏
    1. تصویر کاربر NAME شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام.سونوگرافی تان را برای ما ارسال کنید

  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    سنگ کلیه دارم ادرارم کم شده طبیعی هست؟
    همچنین تفاوت درد آپاندیس و سنگ کلیه چگونه است؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ۹۸( 4 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات